Pulluk

pulluklar

Pulluk
Tarla sürmeye yarayan araç.
Karasabandan üstünlüğü, toprağı yalnız bir tarafa dökmesi ve daha derin, işlenmesi daha güç topraklarda kullanılabilmesidir.

Daha 16. yüzyılda Orta Avrupa’da kullanıldığı bilinmektedir.
Sap, pulluk demiri ve bu iki kısmı bağlayan parçalardan oluşur. Uçta bulunan demir, toprağı yatay, bıçaksa dikey olarak keser.

Toprak bir kulak yardımıyla yan tarafa devrilir. Atla çekilenleri yanında motorlu olanları da vardır. Ayrıca toprağı geliş ve gidişlerde aynı yöne dökmeye yarayacak şekilde yapılanları, çift pulluklu bağcı pullukları, derin sürmeye yarayan ucu mızrak gibi yapılmış türleri de vardır.

Kocaman kulaklı bir pulluğun çekilebilmesi I-çin 100 beygir gücünde bir traktöre bağlanması gerekir.

Toprağı devirip parçalayarak fiziksel yapısını kültür bitkileri için elverişli yapan aletlerdir. Pulluk ile yapılan toprak işlemeye çift sürme denilir.

Pulluklar işleyici gövdelerin şekillerine göre, Kulaklı Pulluklar ve Diskli Pulluklar olmak üzere ikiye ayrılır. Kulaklı pulluklar en çok kullanılan pulluk tipidir. Uç demiri, kulak, keski demiri, payanda gibi parçalardan oluşturulmuştur.. Diskli pulluğun işleyici gövdesi ise içbükey bir diskten oluşturulmuştur. Bu disk, iş verimini artırması için belirli açılarla monte edilmiştir. Diskli pulluk toprağı iyi parçalar fakat kesip kaldırdığı toprağı tam deviremez. Kulaklı pulluk devirme işini daha iyi yerine getirir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 12 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment