Hangi çiçek hangi mevsimde açar?

Çiçekler

Hangi çiçek hangi mevsimde açar?
Çiçeklerin varlığı her zaman güzeldir, ancak her çiçek her mevsimde güzel midir? En sevdiğiniz çiçek için doğru mevsim nedir?

Çiçekler, mevsimlere göre gelişim gösterirler. Hava sıcaklığı, güneşin konumu ve yağışlar bitki örtüsüne yön verir. Hava her nasıl olursa olsun; aydınlık, güneşli ya da kapalı, yağışlı; Her zaman bahçelerimizi renklendirecek çiçek seçeneklerimiz neyse ki mevcut. Yazımızda siz de kendi favori çiçeklerinizi belirleyebilir; mevsime göre bahçeniz için fikirler oluşturabilirsiniz.

Kış Mevsiminde Açan Çiçekler
Kış mevsiminde bahçelerde bakım yapmak özen istemektedir. Havaların soğumasıyla beraber, toprak da soğuyacaktır. Ancak, kış aylarında çiçek açmaz diye düşünmeyin. Kışa dayanıklı, rengârenk güzellikte çiçekler de vardır. Önemli olan kış şartlarına dayanıklı olan doğru çiçeği bulmaktır.

Çoğunlukla kış mevsimi bahçede çiçek ekimi için verimsiz bir zamandır. Eğer bahçenizde geliştirdiğiniz kapalı özel bir alanınız varsa ya da kışı çok sert geçirmeyen güneşli bir iklimdeyseniz, şanslısınız. Ancak, bu seçenekler yoksa bahçenize renk katmanızı sağlayacak, soğuk havalarda yetiştirilmeye uygun çiçeklere yönelebilirsiniz.

Çuha Çiçeği: Soğuk hava şartlarından etkilenmeyen çuha çiçeği; kış aylarında -35c’ye kadar dayanabilir. Hatta sıcak ve kapalı mekânlarda sağlıklı gelişim gösteremezler, denilebilir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan çuha, kış mevsiminde park ve bahçelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aralık ve ocak aylarında çiçek açan çuha, serin ve yarı gölgeli bir ortamda hazirana kadar çiçeklenmeye devam eder.

Sıklamen Çiçeği: Sıklamen soğuk havayı sevdiği için çiçeklerini de kış aylarında açar. Balkon ve bahçelerde yetiştirilen sıklamen çiçeği için hava akımı – nemli ortam oluşturulması oldukça önemlidir. Ancak kışın dondurucu soğuk olduğu günlerde, sıklamen çiçeğinin kuzey yönünden rüzgâr almamasına dikkat edilmelidir.

Açelya: Güzel görünümü ile kış aylarına renk veren açelya, -30c’de soğuğa bile dayanıklıdır. Güneş görmeyen yerlerde ve bol yağışlı Karadeniz kıyılarında, tüm sene boyunca çiçek verebilir. Sonbahar mevsiminde gelişimi başlayan açelya, kış mevsiminin en çok tercih edilen çiçeklerindendir.

Kardelen Çiçeği: Kardelen bir doğa mucizesi gibi karda çiçek açar ve soğuk toprağı oldukça sever. Kardelen çiçeği, güneşle doğrudan temas halinde olmayı sevmemektedir. Kış mevsiminde daha az sulanmaya ihtiyacı vardır.

Hercai Menekşe: Kışı çok ağır geçmeyen bölgelerde sağlıklı bir şekilde gelişebilen hercai menekşesi, parklarda ve bahçelerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Fazla su ihtiyacı olmamaktadır.

Kasımpatı (Krizantem): Kasımpatıların kış mevsiminde -30c’ye kadar kış soğukluklarına dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta daha fazla soğuğa dayanan türleri de vardır. Dalları donsa bile, ilkbaharda çok sayıda yeni sürgünler çıkarmaktadır.

Bunu da oku :  Saksı değiştirme

Atatürk Çiçeği: Çok sıcak ortamlardan hoşlanmayan Atatürk çiçeği, üzerine doğrudan gelen güneş ışığından olumsuz etkilenir. Çiçeğin en güzel hali sonbahar sonlarından kış ortasına kadar süren dönemde oluşur. Bu özelliği sayesinde kış çiçekleri arasında ön plana çıkan Atatürk çiçeği, yine de çok soğuk hava şartlarında korunmalıdır. Atatürk çiçeği, ismini ulu önder Atatürk’ün bu çiçeğe duyduğu özel ilgisi sebebiyle almıştır.

Sardunya: En güzel çiçeklerini kış mevsiminde açan sardunya, yaz mevsiminden rahatsız olan bir bitkidir. Açık havada sardunya yetiştirirken, kuzey rüzgârlarından korumaya özen gösterilmelidir. Çok sert havalardan olumsuz etkilenebilir.

Yılbaşı Çiçeği (Kaktüsü): Sıfırın altında birkaç derece soğukta dayanıklıdırlar. En çok kış aylarında çiçeklenmeleri yaygındır. Ülkemizin batı kesiminde kuzey rüzgârlarından korumak şartıyla, kış boyunca dışarıda kalabilirler. Kışı çok sert geçen yerlerde, çok soğuk havalarda içeride serin bir ortamda yetiştirilebilirler.

Kamelya: Kış aylarında -20c soğuğa kadar dayanabilir. Genelde bahçe ve saksıda yetiştirilen bir çiçek türüdür. Kışın ikinci yarısı çiçeklenmenin en verimli olduğu zamandır. Evde yetiştirmek için uygun değildir, serin ve havadar ortamları sever. Kamelya’nın diğer adı; “kış gülü” dür.

İlkbahar Mevsiminde Açan Çiçekler
Kışın bitimi ve ilkbaharın başlamasıyla doğada bir şölen başlar. Günler uzar, ağaçlar canlanır ve yeni bir hayat başlar. Ancak yine de güneşin henüz az olan ısısı, yağmurun sıklığı sebebiyle, çiçekler yeteri kadar verimli değildir. Martın ortasında başlayan ilkbahar, rengârenk ve eşsiz güzellikteki görüntüsüne tam olarak mayıs ayında kavuşur. Mayıs ayı ayrıca tüm yılın çiçeklenmeler açısından en bereketli olduğu zamanıdır.

Çiğdem Çiçeği: Çiğdemler, mart başında çiçeklenmeye başlamaktadır. Görünümüyle oldukça estetik olan çiçek; mavimsi-mor, beyaz ve sarı renklerde açar. Sulama ne kadar bol yapılırsa, çiğdemin çiçekleri o denli iyi olacaktır.

Söğüt Çiçeği: Bir diğer ismi “keçi söğüdü” olan söğüt çiçeği, ilkbaharın ilk günlerinde; mart başında açar. Söğüt çiçeği, baharın başladığını müjdeler. Ayrıca keçiler, sıklıkla söğüt çiçeğinin yapraklarıyla beslenmektedirler. Keçi söğüdü ismini buradan almıştır. Aşırı kurak toprakları sevmez; ıslak toprakta sağlıklı şekilde büyümektedir.

Kardelen Çiçeği: Kardelen, kış mevsiminin çiçeklerinden olduğu gibi erken baharda da çiçeklenmesine devam eder.

Lale Çiçeği: Lale, senede bir defa mart ve nisan ayında çiçeklenir. Gelişim döneminde güneşe oldukça fazla ihtiyaç duyar. Lale, çiçeklerini açtıktan sonra ortalama bir buçuk ay boyunca bahar mevsiminin özelliklerine ihtiyaç duyar. Aksi takdirde lalenin yeşil yaprakları canlılığını yitirmeye başlar.

Bunu da oku :  Ficus Amstel King

Defne: Kokusu ile ün salmış olan çiçekleri vardır. Martın ortasında çiçeklenmeye başlar ve ilkbahar boyunca devam eder.

Akasya: Kıyı bölgelerin bitkisidir ve çok sayıda çiçek açar. Mart sonunda çiçeklenme dönemi başlar. Süs ağacı olarak park, bahçe ve yol kenarlarında kullanılmaktadır.

Lavanta: Çiçekleri mavi, mor ya da koyu kırmızı renklerdedir. Çoğu bölgelerde mart ortasında çiçeklenmeye başlar. Ancak iklimsel özelliklerin değişimine göre bazı yerlerde çiçeklenmesi haziran ayını bulabilir.

Papatya: Ilıman iklimlerde gelişebilen papatyalar, bazı türlerinde değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla nisan ayının sonunda ve haziran başında çiçeklenmeye başlamaktadır. Papatyalar, ilkbaharın simgesi haline gelmiş olan çiçeklerden biridir.

Anemon Çiçeği: İlkbaharda çiçek açan en önemli soğanlı bitkilerdendir. Çiçeklerini nisan ayında açmaya başlar. Mayıs ayında iyice çoğalır. Anemon çiçeğinin diğer ismi; dağ lalesidir.

Leylak: Günümüzde çok yaygın kullanımı olmasa da leylak, ilkbahara özgü çiçeklerden biridir. Yalnızca ilkbaharda çiçeklenir.

Mor Salkım: Kokusu sebebiyle çok tercih edilen mor salkımlar yılda iki kez çiçeklenirler. İlk çiçeklenme zamanı ilkbaharın ortasındadır; ikincisi ise yaz başlangıcında gerçekleşir.

Yaz Mevsiminde Açan Çiçekler
Her ne kadar ilkbaharın bolluğu kalmasa da yaz mevsiminde de bahçeleri çiçeklerle donatabiliriz. Seçenekler var. Özellikle güneşe dayanıklı çiçeklerden oluşturduğumuz listemiz, yaz bahçenizi rengârenk yapacaktır.

Gül: Yaz mevsiminin en güzel çiçeklerinden biri, güllerdir. Genellikle yaz başlangıcında çiçeklerini açar. Havalar soğurken yapraklarını dökerek, dinlenme sürecine girer.

Ortanca Çiçeği: Ortancalar, romantik görünümleriyle yaz mevsimine estetik katarlar. Çiçek açma dönemi ise haziran ile eylül arasında devam eder.

Kadife Çiçeği: Mevsimlik yetiştirilen bir çiçektir. Parklarda ve bahçelerde yetiştirilmeye uygundur. Yaz başlangıcından başlayan çiçeklenme süreci sonbahara kadar devam eder.

Manolya: İri beyaz çiçekleri ile manolya, kendine has kokusu sebebiyle oldukça yaygın kullanılır. Yaz ortasında çiçeklenme dönemi başlar. Parlak ve gösterişli yaprakları kış boyunca da dökülmez.

Zinya Çiçeği: Park ve bahçelerde sıklıkla tercih edilen zinya çiçeği, yılın çoğunlukla yaz aylarında çiçeklenme dönemi yaşar. Bazı yerlerin iklim özelliklerine göre sonbaharda da çiçeklenebilir.

İpek Çiçeği: En ilginç yaz çiçeklerindendir. Çiçekleri gün boyunca açar ve güneş batınca ölür. Ertesi gün yeni çiçekler açar. İpek çiçeği, sonbahara kadar bu şekilde çiçeklenme süreci yaşar. Susuzluğa dayanır. İpek çiçeğinin diğer adı; “öğle güzeli”dir.

Bunu da oku :  Çim Bakım Takvimi

Horoz İbiği: Genelde kırmızı, bazen sarı ya da beyaz renklerde çiçek açan horoz ibiği oldukça ihtişamlıdır. Haziran ortasında çiçeklenmeye başlar ve eylülün ortalarına doğru tohumlanarak, ölür. Horoz ibiği güneşi çok sever. Çiçeklerindeki verim ve canlılık doğrudan güneşe bağlıdır.

Pervane Çiçeği (Rozet): Aşırı sıcağa ve güneş ışınlarına uyumlu bir çiçektir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tercih edilir. İri iri çiçekleri vardır.

Zambak: Genel olarak ilkbahar sonunda ve yaz başlangıcında çiçeklenmeye başlar. Zambaklar, açık hava ve bol güneş sever. Doğrudan güneş yerine, filtrelenmiş güneş gelişimi için daha uygundur.

Ateş Çiçeği: Kuraklığa dayanıklılığıyla bilinen ateş çiçeği, park ve bahçelerde çok kullanılır. Yazlık, mevsimlik bir çiçektir. Yaz başlangıcında çiçeklenmeye başlar.

Küpe Çiçeği: Mor, kırmızı, beyaz ve pembe renklerde çiçekleri vardır. Çoğunlukla yaz aylarında çiçeklerini açar. Bazı yerlerde ilkbahar sonlarında çiçeklenme dönemi başlayabilir. Gölgeli ortamı sever.

Kozmos Çiçeği: Park ve bahçelerde sıklıkla görebileceğiniz, yetiştirilmesi en kolay bitkilerdendir. Çiçeklenme zamanı yaza doğru başlar ve sonbahar soğuklarına kadar devam eder.

Sonbahar Mevsiminde Açan Çiçekler
Doğada sarı ve kırmızı tonların hâkim olduğu dönem, sonbahar mevsimidir. Önce serinleyen hava ile bitki örtüsünün gelişimi duraksar. Ardından yaklaşan soğuklar, tüm doğayı yoğun bir dinlenme dönemine alır. Her şeye rağmen hala bizim için çiçek seçenekleri mevcuttur.

Bebek Nefesi Çiçeği: Aydınlığı seven bebek nefesi çiçeği, çoğunlukla sonbahar mevsiminde çiçeklerini açar. Bakımı oldukça kolaydır.

Medine Çiçeği: Ponpon şeklinde olan mor ve beyaz renkli çiçekleri en çok sonbaharda açar. Yazdan sonra havalar serinlemeye başlayınca, tercih edilen çiçeklerin başında gelir.

Kuduzotu: Minik çiçekleri ve hoş kokusuyla kuduzotu, sonbahar ortalarında çiçeklenir.

Portakal Nergisi: Turuncu rengiyle bulunduğu ortama canlılık veren çiçek, en çok sonbaharda çiçeklenme yaşar.

Bunlara ek olarak bazı yerlerde, iklimsel özelliklere bağlı olarak diğer mevsimlerde açan çiçeklerden; sıklamen, kasımpatı, yıldız çiçeği, zinya, açelya, kozmos, Atatürk çiçeği ve kadife çiçeği de sonbaharda açabilen çiçeklerdendir.

Ayrıca, yine iklimsel koşullara bağlı olarak; orkide, karanfil, deve dikeni, gerbera, frezya ve iris gibi çiçekler sonbaharda çiçeklenmektedir. Ancak bu çiçeklerin bazı yerlerde farklı mevsimlerde de çiçeklendiği gözlemlenmiştir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 18 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment