Kurban seçiminin püf noktaları

büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlar

Kurban seçiminin püf noktaları
Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte uzmanlar; kurbanlık seçimi, besleme koşulları ve kesim aşamasıyla ilgili püf noktaları açıklamaya başladı.

Kurban Bayramının şüphesiz en önemli meselesi kurbanlık seçimidir. Vatandaşlar bütçesine uygun kurbanlık hayvanları tercih etmek için araştırır.

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması sağlık bakımından önemlidir. Bu sebeple hasta zayıf düşen, boynuzlarından biri ve ikisinin kökünden kırık olması, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir.

Kurbanlık hayvanın zayıf olması yetişirken sağlıklı beslenmediğinin çeşitli hastalıklara maruz kaldığının belirtisi olabilir. Eğer hayvanın vücudunda veya eklemlerinde çeşitli yaralar varsa şişkinlikler bulunuyorsa içi organlarında çıkması muhtemel problemlere neden olabilir.

Kurban satış noktalarında, seçilmiş olan kurbanlık hayvanın kontrolünün veteriner hekimler tarafından yaptırmak vatandaşı huzurla kurbanını almasına vesile olur. Ayrıca çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçük hayvanların nakil ve /veya Veteriner Sağlık raporu mutlaka sorulmalıdır. Bu belgeler hayvanların nereden getirildiğinin ve sağlığının güvencesi niteliğini taşır.

Bunu da oku :  Koyun Sağımı

Kurban kesecekler için, kurbanlık büyükbaş hayvan ve kurbanlık küçükbaş hayvan için kurbanlık şartları önemlidir. Özellikle kurbanlık büyükbaş hayvan için kapak atma işlemi gerçekleşmiş olması gerekir. Kurbanlık büyükbaş hayvanlarda kapak atma işlemi 24 aylık olunca gerçekleşmektedir. Dolayısıyla 2 yaşını dolduran büyükbaş hayvan kurbanlık olabilir anlamı çıkmaktadır. Bu durum kurbanlık küçükbaşta 1 yaşını dolduran kurbanlık şartına uygundur.

Uzmanlarında belirttiği gibi kesim öncesi kurbanlık hayvanlara 12 saat süresince yem verilmemeli, içebildikleri kadar su verilmelidir. Kurbanlıkların, özellikle de sığırların mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanması, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemesi, çarpma ve vurmalara engel olunması gerekir. Yanlış bir kesim ile kesilen kurbanlık hayvanın kanının iyi akmamasına ve etin kısa sürede bozulmasına sebep olur.

Kurbanlık hayvanın derisi yüzüldükten ve başı gövdesinden ayrıldıktan sonra karın ve göğüs boşlukları açılarak sindirim, solunum, üreme ve boşaltım sistemine ait organlar çıkartılması gerekmektedir. İç organlarının kanının akıtılmasından sonra en geç 30 dakika içerisinde çıkartılması eti daha sağlıklı tüketmenizi sağlar.

Kesimi tamamlanan kurban etinin iç organları ile aynı kapta tutulmaması önerilir. Kesimi tamamlanmış kurban etleri temiz kap ve poşetleri konularak taşınmalı ve güneş görmeyen serin yerde dinlendirilmelidir. Dinlendirilmiş etlerin daha sonra buzdolabına konarak 5-6 gün muhafaza edilebilir.

Bunu da oku :  Şap hastalığı

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olmaktadır. Bunun dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilmemektedir. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Fakat 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

Kurbanlık seçimi kadar kesim yerleri de önemlidir. Şehirlerde kurbanlık kesimi kesimhane ve kurban komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde; köyler ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise şahsi bahçelerinde kesilmeli ve çevreye zarar verilmemelidir. Cadde, sokak ve par gibi toplumsal alanlarda da kesim yapılmamalıdır.

Kurban kesimi yapıldıktan sonra halk ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmamalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 5 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment