Türkiyenin ürün desen haritası

Tarım haritası

Türkiyenin ürün desen haritası
Tarım ve Köyişleri Bakanı, Türkiye’deki 30 ekolojik havzada, 527 milyon veri kullanarak ürün desen haritası çıkardıklarını söyledi. Üç yıl süren çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu aktaran Bakan, ülkenin hangi bölgesinde ne ekilip biçileceğini ve destekleneceğinin bu harita sayesinde değerlendirileceğini kaydetti.

Bundan sonra gelişigüzel ürün ekilemeyeceğini ve rekolte fazlası olmayacağını vurgulayan Bakan, tarım sektöründe çok büyük reformlara imza attıklarını kaydetti.

Bakan, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından Hilton Otel’de düzenlenen Ege Tarım Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan Bakan, “Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Destekleme Modeli çalışması bitti, Bakanlar Kurulu’nda imza aşamasında. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bu konularla ilgili en büyük ve en önemli çalışmasıdır. 30 ekolojik havzada, 527 milyon veri kullanılmak suretiyle toprak, iklim, ürün desenleri, canlı organizma, dış ticaret ve ekonomi verilerini harmanladık. Bilgisayar ortamına aktararak, hangi havzada hangi ürünün, hangi verimlilik düzeyinde yetiştiğinin haritasını çıkardık.” dedi.

Bunu da oku :  Genetiği değiştirilmiş organizmalar

Haritanın, Bakanlar Kurulu onayından sonra hayata geçeceğini ifade eden Bakan, “Tarım desteklemelerini de bu havzalarda önerilen ürün desenine göre değiştireceğiz. Verimli olmayacak, ekolojik ve ekonomik olarak üretimi sürdürülemeyecek ürünlere destek vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tarım sektörünün önünde çok büyük engeller olduğunu, bunların başında da miras yoluyla bölünen arazilerin geldiğini vurgulayan Bakan, “Tarımla ilgili temel sıkıntılarımızdan biri de Medeni Kanunumuz’dur. Tarım arazileri, miras yoluyla bölünüyor. Türkiye şu anda, gelişmiş hiçbir ülkede örneği olmayan bir durumu yaşıyor. Avrupa Birliği’nde kişi başına ortalama 30 ile 50 hektar tarım işletmesi varken bizde 6 hektar, yani 60 dönüm. Türkiye’nin 3 milyon 100 bin tarım işletmesi var. 6 hektar büyüklüğü ye her bir işletme 7 parselden oluşuyor, yekpare değil.” dedi.

Toprak Kullanım ve Arazi Koruma Kanunu’nu devreye soktuklarını, tarım arazilerinin bölünmesinde 20 dekar sınırı koyduklarını anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı, bunun iyileştirme kapsamında olduğunu, kesin çözüm için de bir taslak hazırlayarak Bakanlar Kurulu’na sunduklarını, kanunlaşması halinde sıkıntının önümüzdeki 10 yıllık süreçte bitebileceğini kaydetti. Arazilerin toplulaştırılması için devlet eliyle ciddi bir çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Bakan, 40 yılda 420 bin hektar tarım alanın birleştirildiğini, 2003-2008 arasında ise 562 bin hektarlık arazi birleştirme başarısı gösterdiklerini söyledi. 2009 yılında ise GAP’ta 1 milyon 188 bin hektarlık birleştirme çalışması yaptıklarını ve yıl sonunda tamamlanacağını aktaran Bakan, ayrıca şu anda 5,5 milyon hektar tarım arazisinin sulandığını, faizsiz kredi sistemiyle damlama sulama sistemini devreye soktuklarını, kısa zamanda bu miktarın 8,5 milyon hektara çıkacağını söyledi.

Bunu da oku :  Toprak verimliliği

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın gelişen yüzyıla uyum amacıyla kendi içinde de reformlar yapmaya devam ettiğini belirten Bakan, bunun için gıda, balık ve hayvancılık alanlarında birer genel müdürlük kurma çalışması başlattıklarını söyledi. Bu sayede sektör temsilcilerinin daha kolay muhatap bulabileceğinin altını çizen Bakan, zirai ilaç kullanımına da sınırlama getirdiklerini hatırlattı. 2002 yılında 55 bin ton ilaç kullanırken, bunun 2008’de 49 bine düştüğünü anlatan Bakan, daha da azaltmak için önümüzdeki yıldan itibaren toprak tahlili şartını getireceklerini ifade etti.

“Her köye bir ziraat mühendisi” projesinin de başarıyla devam ettiğini belirten Bakan, maaşlarının sıkıntı oluşturması üzerine sayıları 2 bin 500 olan mühendisleri Bakanlık kadrosuna aldıklarını ve özlük haklarını iyileştirdiklerini anlattı. Bakan, mühendis sayılarının da önümüzdeki dönemde 10 bine çıkmasını hedeflediklerini dile getirdi. Bütün bunların yanında Ankara’da geçen günlerde dünyanın üçüncü büyük gen bankasını kurduklarını vurgulayan Bakan, burada 250 bin hububat çeşidinin kayıt altında tutulduğunu anlattı. (2009)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 101 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment