Ekmeğin Öyküsü: İlk Çağlardan Günümüze Bir Besin Devrimi
5 (2)

Geleceğin Ekmeği

Ekmeğin Öyküsü: İlk Çağlardan Günümüze Bir Besin Devrimi Medeniyetin TemelTaşı Ekmeğin hikayesi, insanlık tarihi kadar eski ve zengindir. Bu basit ama hayati besin maddesi, tarımın başlangıcından bu yana medeniyetlerin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. İlk Çağlarda Ekmek Tarımın Doğuşu: Yaklaşık 10,000 yıl önce, Neolitik Devrim ile birlikte insanlar yerleşik hayata geçti ve buğday, arpa gibi tahılları yetiştirmeye başladı. İlk Ekmekler: İlk ekmekler, tahılların öğütülüp su ile karıştırılması ve güneşte ya da sıcak taşlar üzerinde pişirilmesiyle yapıldı. Antik Uygarlıklarda Ekmek Mısır Uygarlığı: Mısırlılar, mayalanma yöntemini keşfetti ve dünyanın ilk mayalı ekmeklerini…

Read More

Kabak çiçeği
5 (3)

Kabak çiçeği

Kabak çiçeği Kabak; kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerin içinde bulunduğu kabakgil ailesinden otsu bir bitki çeşididir. Kökü saçak şeklindedir. Kabak çiçeği, Ege bölgesinde ve Giritte sevilerek yenen bir dolma çeşididir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler vardır. Yaprakları büyük, kaba, tüylüdür. Çiçekleri sarı renktir. Oldukça besleyicidir. Lif açısından da oldukça zengindir. Kabak çiçeği temmuz ayında açmaktadır. Çiçek açan ancak, kabağı olmayan ürünler günün ilk ışıklarında toplanır ve pazarlarda halka sunulur. Alınan kabak çiçekleri aynı gün yemeği yapılarak tüketilmelidir. Çünkü, ertesi güne kabak çiçekleri…

Read More

Hatmi çiçeği
5 (2)

Hatmi çiçeği

Hatmi çiçeği Ülkemizde kendine geniş bir yetişme alanı bulan güzel görünüşüyle göz dolduran hatmi çiçeği, Ağustos ayında açar. Orta nemli, humuslu, kumlu ve tuzlu topraklarda yetiştiğinden kendine daha çok Akdeniz bölgesinde yaşam alanı bulur. Hava değişikliklerine dayanıklı bu bitkinin gövdesi dik ve tüylüdür. Kökü 50 cm’e kadar uzanırken boyu 150 cm’e kadar çıkabilmektedir. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakkaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta bulunmaktadır. Soğuk kış aylarında özellikle kuru öksürüğünüzü kolayca giderebilecek Hatmi Çiçeği’nin (Althaea Officinalis) şifalı etkisi şarkılara uzanmaktadır. Hatırlarsanız Barış…

Read More

Karahindiba
5 (1)

Karahinidiba

Karahinidiba Şişkin olduğunuz ve uyuşukluk hissettiğinizde, şişlik hissini gidermek için tüketilen bitkilerden bir tanesi de karahindibadır. Birçok kişi karahindiba çayını; detoks yapmaya, kabızlığı hafifletmeye, mide bulantısını yatıştırmaya ve kilo vermeye yardımcı olmak için kullanır. Aslında, karahindiba kökünden veya yapraklarından yapılan çay geleneksel Çin ve yerli Amerikan tıbbında yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Çalışmalar, karahindibanın diüretik ve karaciğer detoksifikasyon özelliklerini içerdiğini ve karanfil kökünün de kanser öldürme özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Tüm dünyanın tanıdığı Doktor Mehmet Öz’ün 48 saatlik karahindiba ve karanfil detoks kürü bu nedenle son derece önemlidir. İki bitkinin birleşimi gece…

Read More

Mantarda bilgisizlik öldürüyor
5 (1)

Ağaç mantarı

Mantarda bilgisizlik öldürüyor İngiltere’de bir yıl içerisinde mantardan zehirlenenlerin sayısı birkaç kişiyken ülkemizde bu sayının, vatandaşların doğru ve etkin şekilde bilgilendirilememesi nedeniyle çok yüksek olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr., AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizin, tabii mantarlar yönünden zengin yapıya sahip olduğunu söyledi. Prof.Dr., “Mantar B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden çok, D vitamini yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Vitamin yönünden zengin olması, sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etki oluşturur. Mineral madde bakımından zengin olması, mantarın besin değerini arttırmaktadır. Bol miktarda…

Read More

Gıda zehirlenmelerine karşı alacağınız basit önlemler
5 (1)

Gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmelerine karşı alacağınız basit önlemler Uygun koşullarda saklanmayan yiyecekler, gıda zehirlenmesi riskini artırıyor. Yaz sıcaklıklarıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, Kurban Bayramı öncesinde yiyeceklerde zararlı bakterilerin ürememesi için hayati tavsiyelerde bulunuyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı, Dünya Sağlık Örgütünün zararlı bakteri, virüs, parazit ve kimyasal madde içeren güvenliği sağlanmamış gıdaların ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalığa neden olduğunu açıkladığını hatırlatarak, “Gıda zehirlenmelerinin her yıl dünyada 420 bin insanın ölümünden sorumlu tutulduğu belirtiliyor. Gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalar, büyüyüp çoğalması için belirli besin ögelerine,…

Read More

Balıktaki D vitamini beyni güçlendiriyor
5 (2)

balık levrek buğulama

Balıktaki D vitamini beyni güçlendiriyor Yeni bir araştırma, uzun süredir ‘beynin besini’ olarak nitelenen balığın, tıpkı sağlıklı koşullarda güneşte kalmak gibi, gerçekten de yaşlı beyinlere iyi geldiğini gösteriyor. Manchester Üniversitesi’nden bilim insanları, Avrupa’nın çeşitli merkezlerinden meslektaşlarıyla birlikte, yüksek D vitamini düzeylerinin orta ve ileri yaştaki erkeklerde bilişsel işlevlerin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdiler. D vitamini temelde güneş ışığına maruz kalmayı takiben ciltte sentezleniyor ancak yağlı balık gibi belirli gıdalarda da bulunuyor. Sonuçları Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında yaşları 40 ile 79 arasında olan 3000’den fazla erkeğin…

Read More

Evde kefir nasıl yapılır?
5 (2)

Kefir

Evde kefir nasıl yapılır? Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, ardından Müslümanlar arasında yayılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Bir Çerkes efsanesine göre, kefir sırrı ilk başta İslam peygamberi Muhammed tarafından açıklanmış ve sırrı zamanla sadece Kuzey Kafkasya’da kalmıştır. Ancak bu sadece bir efsaneden ibarettir. Kuzey Kafkasyalılar kefir sırını çok uzun bir süre boyunca dış dünya ile paylaşmamışlardır çünkü onlar için bu bir “mucize” olmakla beraber, “kafirler”…

Read More

Zeytinyağı kullanımı faydaları
5 (1)

Zeytinyağı

Zeytinyağı kullanımı faydaları Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Zeytinyağının faydaları neredeyse herkes tarafından bilinmekte olup, dünyanın her yerinde kullanılan bir yağ çeşididir. Zeytinyağı E, A ve K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum ve amino asitler açısından çok zengin olması sebebiyle bir tek gıda sektöründe değil her alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağının Faydaları : » Zeytinyağı metebolizmamızı ve sindirim sistemimizi düzenleyeceği için hemen hemen her yemekte kullanmaya özen gösterin. » Zeytinyağı tüketerek göğüs kanseri ve kalın bağırsak olma riskinizi en aza indirebilirsiniz. » Vücudun kalsiyum emilimini…

Read More

GDO nedir?
5 (2)

gdo

GDO nedir? Tüm insanlığı tehdit eden GDO’nun ülkemizde sık sık tüketilen besinlerden birinde “ekmekte” de bulunduğu iddia edildi. Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ekmeğin katkı maddesinde GDO’lu soya bulunduğu ortaya çıktı. Olayın sosyal medyada da yayılması ardından ‘GDO nedir?’ sorusu yeniden gündeme geldi. İşte, GDO’nun tanımı ve zararları hakkında detaylı bilgi! Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı organizmalar günümüzde, GDO.(genetiği değiştirilmiş organizmalar) kısaltılmış adıyla ifade edilmektedir. Bu teknikler; rekombinant DNA ya da “rekombinant DNA teknolojisi” olarak bilinirler.…

Read More